Top

Een trage webshop kost meer dan je denkt. Lees hier waarom en wat je er aan kunt doen.

Vaak ligt de focus op activiteiten die ervoor zorgen dat er méér verkeer op de webshop binnenkomt. Meer verkeer betekent immers meer klanten. Nu internet tegenwoordig vele malen sneller is dan jaren geleden zou je denken dat het met de snelheid automatisch wel goed zit. Niets is minder waar, en dit artikel verteld je waarom.


Elke seconde extra betekend gemiddeld een verlies van 7% aan conversies, 11% minder pagina weergaves en 16% afname van klanttevredenheid

Klinkt nogal logisch, toch? Bovenstaande statistieken staan niet op zichzelf. De volgende gegevens komen van Search Engine Journal:

  • Amazon.com heeft gerapporteerd dat een vertraging van 0,1 seconden kan leiden tot een daling van 1% in klanten activiteit.
  • AOL rapporteert een variatie van 30% in pagina bezoeken gebaseerd op laadtijd.
  • Een site die zes seconden nodig heeft om te laden, ervaart een daling van 50% in het aantal conversies.
  • 47% van de internetgebruikers verwacht dat een site binnen 2 seconden is geladen.
  • 75% van de consumenten bezoekt een concurrerende site wanneer een site langzaam is.

Grote spelers in de eCommerce zoals Amazon en Bol.com optimaliseren al jaren flink op snelheid want vooral bij hun kost het mislopen van 7% aan conversies op jaarbasis enkele tonnen. Naast minder uitval van bezoekers en dus een betere conversie is er nog een belangrijke reden – voor Google – om je sitesnelheid goed in de gaten te houden.

Mobiele apparaten zorgen voor meer verkeer.

Tablets en telefoons zorgen anno 2016 voor meer zoekvolume dan desktop. Omdat deze devices minder krachtig dan een desktop, en mogelijk ook een mobiele internetverbinding hebben maakt dit al snel dat een website of webshop te traag is. Een goede gebruikerservaring op mobiele devices is nu dus nog belangrijker geworden, en sitesnelheid is daar een onderdeel van. Google stimuleert sitesnelheid al geruime tijd door de PageSpeed score als een van de rankingfactors te beschouwen, een betere paginasnelheid wordt beloond met hogere zichtbaarheid in de zoekmachine resultaten.

Is mijn webshop snel genoeg?

Gelukkig helpt Google je om je websitesnelheid te optimaliseren en het heeft daarvoor een handige PageSpeed tool. Daarop is te zien hoe goed je scoort op een schaal van 100, voor zowel mobiel als voor desktops.

Tips voor je webshop performance

PageSpeed geeft al zeer goed advies wat je kunt optimaliseren, zorg er in ieder geval voor dat je minimaal uit het rood komt. Een score van boven de 70 moet goed mogelijk zijn. Paginasnelheid is een onderdeel wat zowel bij SEO als bij conversie-optimalisatie meegenomen wordt door Bytes & Baksteen. Op internet zijn al diverse tips te vinden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar wat je zeker niet moet vergeten is om ervoor te zorgen dat je de optimalisatie score bijhoud, het beste is om dit automatisch te doen waarbij je een email krijgt zodra je onder een zelf in te stellen drempelwaarde komt.

Nog geen reacties geplaatst.

Reageren op dit artikel?